Dependente

In primul rand trebuie sa aflam posibilele “depedente” prezente in viata noatra, si acest lucru nu se poate face decat…admitand, mai intai de toate, ca avem acest potential, ca nimeni nu este scutit de acest pericol; si apoi, avand curajul de a ne uita in interiorul nostru ca sa descoperim lucruri de care nicicand n-am fost constienti, lucruri bune si utile, pe care uneori le folosim, desi habar nu avem ca le detinem; lucruri bune care insa uneori pot genera aceste “depedente”, daca sunt folosite in exces.

Dar…ne putem dezvolta modalitati prin care sa luptam impotriva acestor “depedente”, putem invata, de fapt, cum sa ne folosim creativitatea intr-un mod productiv, care sa fie in folosul nostru.
Cum in spatele fiecarei adictii se ascunde lupta cu un lucru neplacut al vietii, renuntarea brusca la acea adictie duce la confruntarea cu tot ceea ce a fost ignoratsi ascuns in spatele adictiei, determinand anxietate si intrebarea “Cum vom face fata acum stresului?”

Pentru astfel de situatii (si nu numai) exista Consilierea Psihologica, caci ea ne poate ajuta sa ne dezvoltam abilitati de a folosi aceasta creativitate in folosul nostru si al celorlalti, caci sa nu uitam ca “depedentele” noastre ii afecteaza si pe cei de langa noi deopotriva. Ei sunt primii care ne atrag atentia asupra faptului ca am luat-o pe un drum gresit.

Dependenta fizica se refera la aparitia unor simptome specifice in momentul in care organismul simte lipsa substantei sau a comportamentul adictiv. Aceasta se poate manifesta in mod diferit, in functie de drogul consumat. Ca semne comune ale sevrajului, mentionam: dorinta acuta de a consuma substanta, accelerarea pulsului, crampe musculare, tremuraturi, sensibilitate la lumina, greturi, etc. La reluarea administrarii drogului, simptomele dispar si se reinstaleaza o stare de normalitate aparenta.

Dependenta psihica pe de alta parte, se refera la dorinta imperioasa de a consuma substante sau de a repeta comportamente pentru a obtine o stare de bine (tradusa prin euforie, senzatie de putere, energie, performanta sau relaxare) sau pentru a inlatura disconfortul psihic (neliniste, tulburari de somn, etc.).
O alta clasificare este in functie de natura dependentei:

Dependenta de substante
Aceste substante, denumite droguri, functie de actiunea lor asupra sistemului nervos central, se clasifica in:

Substante inhibitoare ale sistemului nervos central:
Opiacee (opiu, morfina, heroina, codeina);
Tranchilizante, anxiolitice-benzodiazepine;
Barbiturice-somnifere;
Solventi, gaze volatile;
Alcool.

Substante stimulatoare ale sistemului nervos central:
Cocaina;
Amfetamine;
Produse pe baza de cofeina (cafea, ceai, coca-cola);
Nicotina din tutun;
Picaturile nazale pe baza de efedrina.

Substante care produc modificari ale perceptiei si gandirii:
Derivate din canabis (hasis, marijuana);
Halucinogene (plante si ciuperci” exotice”, LSD, Ecstasy);
Anticolinergice (blocheaza efectele anumitor receptori).

Dependenta de comportamente
In dependenta de comportament persoana devine prizoniera unui circuit generator de momente de stari de bine. Functionarea creierului si a corpului este tulburata. Consecinte negative sunt si in domeniul familial, profesional si social.

Aceste dependente se manifesta fata de o actiune sau un obicei:
Dependenta de jocuri de noroc;
Mancatul compulsiv;
Dependenta de sex;
Dependenta de munca;
Dependenta de calculator (jocuri, Internet, retele de socializare);
Dependenta de telefonul mobil;
Cheltuitul compulsiv;
Dependenta de persoane, codependenta.

 

Viaţa netrăită e o boală serioasă de la care se poate muri – Carl Gustav Jung

Te simţi iar zdrobit, în interior nevaloros? Să-ţi spun de ce. Vanitatea ta e fără limite. Motivaţiile tale nu se …

Supravieţuim din ce primim, trăim din ce dăruim – Carl Gustav Jung

Spiritul critic sau scepticismul nu trebuie considerate neapărat expresii ale inteligenţei, ci mai curând ale contrariului …

Să gândeşti este dificil. De aceea majoritatea oamenilor judecă – Carl Gustav Jung

Puterile creative pot, la fel de uşor, să devină distructive. Rămâne doar la latitudinea personalităţii morale dacă …