Intrebari Frecvente

Ce este Consilierea Psihologica Experientiala?

Consilierea Psihologica Experientiala pune accent pe trairea si devenirea fiintei umane, proces in care fiecare trebuie sa se implice constient.
Principiul sau de baza este trairea emotiei si a experientei "aici si acum", ceea ce ii permite persoanei constientizarea propriei gandiri.
Psihologul Experientialist accepta neconditionat experienta, valorile clientului si incarcatura lui emotionala.

Demersul Consilierii isi propune sa ajute persoana sa obtina autonomia, sa se accepte asa cum este, sa-si afirme identitatea unica in confruntarea cu ceilalti, cu familia.
Consilierea Psihologica Experientiala ajuta clientul sa se deblocheze si sa-si foloseasca cretiv propriile resurse, intr-un proces de evolutie constient, bazat pe libertatea alegerilor si pe asumarea responsabilitatilor.

Fiecare om este unic si dispune de un potential latent ce se cere valorificat.
Consilierea nu are rolul de a modifica clientul, ci de a-i crea situatii experientiale prin care aceasta sa-si descopere propriile disponibilitati si sa le puna in actiune in scopul dezvoltarii propriei persoane.

Ce este Consilierea Psihologica Online?

Acest tip de serviciu devine tot mai solicitat în rândul oamenilor ocupaţi, sau care nu se află în acelaşi oraş cu psihologul pe care l-au ales pentru terapie. De asemenea, persoanele plecate în străinătate, se simt mult mai confortabil să discute în limba maternă despre problemele personale şi solicită tot mai des acest tip de serviciu. La acest tip de serviciu psihologic apelează şi persoanele care nu sunt în măsură să plece de acasă pentru un motiv sau altul, clienţii care s-au mutat în altă localitate sau în altă ţară, pentru o anumită perioadă de timp şi care vor să continue terapia.

Este surprinzător cât de eficiente sunt sesiunile de terapie online. Deşi clientul şi terapeutul pot fi la mii de kilometri distanţă, se simte ca şi cum ar fi în acelaşi spaţiu. Pentru persoanele cu agorafobie (teama de a fi singur în situații sau locuri, mai ales în locuri publice), şedinţele online sunt recomandate, cel puţin o perioadă, până când, persoana începe să înveţe cum să facă faţă momentelor dificile pe care le trăieşte.

Sedintele la psiholog sunt confidentiale?

Confidentialitatea este garantata, cu exceptia situatiilor in care exista riscul ca persoana sa isi faca rau singura.

Ce este confidentialitatea?

Confidentialitatea face parte din codul deontologic al profesiei de psiholog . Regula confidentialitatii se refera la faptul ca absolut tot ceea ce este impartasit terapeutului constituie un secret profesional , acesta neavand dreptul sa distribuie mai departe informatiile obtinute de la clientul sau . Confidentialitatea poate fi incalcata doar atunci cind informatiile pe care terapeutul le obtine indica posibilitatea unui pericol iminent pentru client (manifestarea unor tendinte suicidare) sau pentru alte persoane (intentii heteroagresive).

Psihoterapie sau consiliere?

Cei doi termeni, sunt folositi, adesea, ca sinonimi. Totusi, psihoterapia si consilierea se deosebesc ca durata de timp, ca tehnica si apoi ca impact asupra persoanei. Psihoterapia presupune, de obicei, un numar mai mare de sedinte si o interventie de mai mare profunzime asupra personalitatii. Consilierea, in schimb, se asociaza cu o atitudine suportiva din partea consilierului, cu oferirea unor sugestii si interventii centrate pe comportament, presupunand o durata relativ mai scurta a tratamentului. Un termen care este folosit tot mai des este cel de consultatie si se refera, mai degraba, la o atitudine de colaborare intre client si psiholog. Clientul participa activ in deciziile privind subiectele discutate in cadrul sedintei si in gasirea unor solutii optime.

Cat dureaza sedinta?

Un program terapeutic complet dureaza, in medie, intre 8–15 sedinte, cu o frecventa saptamanala si o durata de 60 de minute. Prima sedinta ar putea dura si ceva mai mult, pana la 70-90 min in functie de dificultatile cu care se confrunta clientul. Terapia presupune un anumite proces de acomodare cu cadrul terapeutic.

90 minute pentru consilierea de cuplu.

120 de minute pentru terapia de grup.

Durata sedintelor este diferita, de la persoana la persoana, in functie de problemele cu care aceasta se confrunta si de gradul de responsivitate si implicare in terapie. Este dificil de precizat de la prima intalnire de cate sedinte va fi nevoie, insa pe parcurs acest aspect va fi mai usor de sesizat de catre client.

Ce se intampla daca nu pot veni la o sedinta?

Daca doresti amanarea sedintei, esti rugat sa anunti acest lucru cu 24 ore inainte de sedinta, in caz contrar se achita sedinta. Zilele si orele programarilor se stabilesc de comun acord si, de regula, se pastreaza pe tot parcursul terapiei. Aceste aspecte prestabilite si discutate in prima intalnire asigura o anumita constanta si stabilitate a terapiei si au un rol important in structurarea relatiei terapeutice.

Cat costa o sedinta?

Pretul se stabileste in functie de dificultatea problemei, de numarul de sedinte. Te astept cu drag atunci cand iti doresti o ora de conversatie cu tine insuti sau atunci cand iti doresti sa fii reflectat si imbogatit de parerea obiectiva a unui cunoscator in ale mintii si ale sufletului!

 

Consilierea psihologica se recomanda bolnavilor psihici?

Cele mai multe dintre persoanele care contactează un cabinet de psihologie o fac pentru ca trec printr-o perioada dificila a vietii, se confrunta cu o problema existentiala complexa si, in general, pentru ca se gasesc intr-o situatie pe care considera ca nu o pot rezolva singuri sau cu ajutorul celor apropiati.

Sunt persoane care solicita ajutor pentru ca intr-adevar sufera de o boala psihica si sunt in evidenta unui cabinet psihiatric. In aceste cazuri, consilierea si psihoterapia completeaza tratamentul medicamentos prescris de medicul psihiatru.

Un segment important dintre cei care solicită consiliere psihologica este reprezentat de persoanele care se inscriu intr-un grup de dezvoltare personala deoarece doresc sa-si imbogateasca viata personala, sa-si imbunatateasca performantele profesionale si relatiile interpersonale.

 

Drepturile clientului-pacientului:

- de a fi ascultat.

- de a primi raspunsuri la intrebarile pe care vi le puneti.

- de a primi cele mai bune ingrijiri posibile conform cunoasterii actuale.

Obligatiile terapeutului:

- sa explice cum vede problema obiectiv.

- sa explice cum va derula terapia.

- sa puna la punct cu dumneavoastra obiective realiste.

- sa accepte intrebarile si remarcile dumneavoastra.

- sa asigure confidentialitatea informatiilor.

- sa accepte intreruperea terapiei.

De unde stiu daca terapia a avut succes sau nu?

La inceputul terapiei, psihologul stabileste, impreuna cu clientul, cateva obiective clare, care pot fi modificate pe parcurs. In felul acesta, clientul poate evalua singur daca a devenit mai putin depresiv, anxios, agresiv etc.

Terapia, consilierea a avut succes daca:

1) esti mult mai relaxat in tot ceea ce faci, adica ai un nivel de anxietate existentiala, cotidiana, mult mai scazut decat majoritatea oamenilor;

2) ai un grad de toleranta la frustrare mult mai ridicat, adica te enervezi mai greu si mai rar;

3) esti mult mai onest cu tine insuti si cu cei din jur, fiind mult mai deschis la autodezvlauire;

4) ai relatii mult mai echilibrate, mai satisfacatoare si mai de durata cu cei apropiati;

5) ai un grad crescut de toleranta la incertitudine, necunoscutul te sperie mai putin;

6) esti mai capabil de a vorbi despre sine, de a nuanta exprimarea unor sentimente, de a descrie complexitatea unor trairi, de a suprinde ambivelanta sau contradictia dintre unele porniri sau nevoi, folosind un limbaj mai bogat si mai expresiv;

7) accepti mult mai usor diversitatea umana, diversitatea de opinii, de gusturi si de conduita;

8 ) esti mai creativ, mai non-conformist, mai liber sa alegi solutii noi, diferite de ale celorlalti;

9) esti mai multumit de viata ta si, in acelasi timp, ai o atitudine mai relaxata in fata incertitudinilor existentiale si a mortii.

Care este diferenta intre psihiatru, psiholog si psihoterapeut?

Psihiatrul este absolventul unei facultati de medicină si specializat in psihiatrie. In competenta sa intra prevenirea, diagnosticul si tratamentul bolilor psihice. Instrumentul terapeutic principal utilizat de psihiatru este prescrierea medicatiei potrivite.

Psihologul este absolventul unei facultati de psihologie si specializat in domenii diferite: psihologie clinica, educaţionala, organizationala etc. In competenta sa intra studiul psihicului si al comportamentului uman, testarea psihologica, investigarea si recomandarea unor modalitaţi de soluţionare a diferitelor probleme psihologice.

Psihoterapeutul este specialistul (de exemplu medic sau psiholog) cu o formare postuniversitara in psihoterapie. Instrumentul terapeutic principal utilizat de psihoterapeut difera in funcţie de scoala terapeutica careia ii apartine: conversatia terapeutica, psihodrama, hipnoza, interventia prin arta, terapie existentiala, etc.

Viaţa netrăită e o boală serioasă de la care se poate muri – Carl Gustav Jung

Te simţi iar zdrobit, în interior nevaloros? Să-ţi spun de ce. Vanitatea ta e fără limite. Motivaţiile tale nu se …

Supravieţuim din ce primim, trăim din ce dăruim – Carl Gustav Jung

Spiritul critic sau scepticismul nu trebuie considerate neapărat expresii ale inteligenţei, ci mai curând ale contrariului …

Să gândeşti este dificil. De aceea majoritatea oamenilor judecă – Carl Gustav Jung

Puterile creative pot, la fel de uşor, să devină distructive. Rămâne doar la latitudinea personalităţii morale dacă …